Trávící soustava

28. července 2008 v 14:44 | Š.L. |  Anatomie psa
Trávicí ústrojí zajišťuje výměnu tekutých a pevných látek, příjem vody, solí, živin, vitamínů apod. Jeho úkolem je přijímání potravy, její rozmělňování, chemické rozkládání a vstřebávání látek potřebných pro život celého organismu. Trávicí ústrojí začíná ústní dutinou, pokračuje hltanem a trávicí trubicí, která sestává z jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva a končí řitním otvorem. K trávicímu ústrojí patří také játra a slinivka břišní.

V dutině ústní dochází k mechanickému zpracování potravy. Pes coby masožravec potravu nežvýká a nerozmělňuje, ale trhá ji na menší kusy. Do ústní dutiny odvádějí svůj sekret slinné žlázy, sliny se pak mísí s potravou, zvlhčují ji a usnadňují tak přepravu potravy dále. Sliny obsahují množství organických a anorganických složek, z nichž pro psa je velmi významný enzym lyzozym, který dokáže rozpustit některé mikroorganismy a působí protibakteriálně. Na spodině ústní je uložen jazyk, který je důležitý při pití, při zpracování a polykání sousta. Potrava z ústní dutiny putuje přes hltan a jícen do žaludku. Hltan je u psa široký a dlouhý, dosahuje až úrovně druhého krčního obratle. Jícen je sliznicí vystlaná, dlouhá trubice, tvořená svalovinou. Žaludek je vystlán žláznatou sliznicí. Jeho velikost i uložení se mění podle náplně. U středně velkého psa má žaludek objem 1 až 9 litrů. V žaludku dochází k promíchání potravy, do potravy jsou žaludečními žlázami vylučovány žaludeční kyseliny a taktéž enzym, zvaný pepsin, který v potravě rozkládá bílkoviny. Z levé strany se k žaludku připojuje slezina, která má světle červenou barvu, je plochá, protáhlá a krytá silným pouzdrem. Její hlavní funkcí je krvetvorba, působí jako zásobárna červených krvinek, které jsou schopny v případě potřeby se okamžitě uvolnit do krevního oběhu. V úrovni poloviny desátého až jedenáctého žebra je uloženo tenké střevo. Natrávená potrava se ze žaludku přesouvá nejprve do dvanácterníku, který je součástí tenkého střeva. Zde jsou neutralizovány žaludeční kyseliny tím, že natrávená potrava se zde mísí se šťávou ze slinivky břišní a s alkalickou šťávou, která je vylučována zde umístěnými žlázami. V tomto úseku zažívacího traktu se také potrava mísí se žlučí, která emulguje tuky. V tenkém střevě se tedy tráví všechny výživné látky - cukry, tuky a bílkoviny. Slinivka břišní, která je umístěna v záhybech dvanácterníku, vylučuje jednak šťávu obsahující enzymy, ale také produkuje inzulín, potřebný ke správnému využití cukrů. Velmi důležitá pro život je také funkce jater. Látky, které se uvolňují při trávení se po vstřebání do krve dostanou do jater, kde dochází ke krvetvorbě, využití živin a odstranění toxinů. Po průchodu tenkým střevem se potrava dostává do tlustého střeva. To má význam pro vstřebávání minerálních látek a vody, čímž se zahušťují výkaly, které z těla odchází ven konečníkem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama